Περί καφέ...

Πόσο καφέ καταναλώνουν οι Ελληνες και πως επηρεάστηκε από τον ΕΦΚ;

Κι όμως η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια και στην κατανάλωση καφέ! 5 δισεκατομμύρια κούπες καταναλώνουν ετησίως οι Έλληνες, με τον μέσο όρο να βγαίνει σε 510 κούπες καφές τον χρόνο ανά άτομο!

Σύμφωνα με τη μελέτη της Nielsen για λογαριασμό της Ελληνικής Ένωσης Καφέ, στην Ελλάδα ξοδεύουμε κάθε χρόνο 3,4 δισεκατομμύρια ευρώ σε καφέ!

Σας ακούγετε αστρονομικό ποσό?

Κι όμως η  κατανάλωση καφέ  στην Ελλάδα φτάνει τους 40.000 τόνους, το 40% των οποίων καταναλώνεται σε καφετέριες και άλλα καταστήματα, και το 60% των οποίων καταναλώνεται στο σπίτι.

Οι Έλληνες συνεχίζουν να προτιμούν τον ελληνικό καφέ, ο οποίος κρατά ακόμη τα σκήπτρα συγκεντρώνοντας το 32% των καταναλωτών ενώ ο στιγμιαίος το 30%, ο espresso με 28% και τέλος, ο καφές φίλτρου με 10%.

Σύμφωνα με τη μελέτη της Νielsen  σε αυτό το αποτέλεσμα  συνέβαλε  και ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στον καφέ, καθώς πολλοί καταναλωτές στράφηκαν -λόγω των αυξήσεων- σε πιο οικονομικές και διαδεδομένες κατηγορίες καφέ.

Η κατανάλωση καφέ ανά κάτοικο είναι ο μέσος όρος βάρους καφέ, σε κιλά, που καταναλώνεται ετήσια από το κάθε άτομο σε μία δεδομένη χώρα ή περιοχή.  Πρώτη σε παγκόσμια κατάταξη έρχεται η Φινλανδία με 12 κιλά ετήσια κατανάλωση ανά κάτοικο, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στην 16η θέση με κατανάλωση 5,5 κιλών.