Η ιστορία της Wega
Read More
Περί καφέ...

La Storia di Wega/ Η ιστορία της Wega

La Storia di Wega/ Η ιστορία της Wega Λίγα λόγια για την ..WEGA…

Η Wega δημιουργεί επαγγελματικές μηχανές καφέ με πρότυπο το πάθος και την συνέπεια.

Ενισχύοντας τον άριστο σχεδιασμό και με σεβασμό στο περιβάλλον, δημιουργεί την βέλτιστη ποιότητα που φτάνει σε εμάς ένας εσπρέσο .

Από μια σειρά ηλεκτρονικών αυτοματισμών, μας προσφέρει βέλτιστη ποιότητα στον καφέ μας και ενσωματώνει την πιο αυθεντική ουσία του ιταλικού εσπρέσο..

La Storia di Wega/ Η ιστορία της Wega

H Wega ιδρύθηκε από τον Nello Dal Tio (Ιδρυτή της Astoria Cma) το 1985 οπού δημιουργήθηκε ξεχωριστό τμήμα για την παράγωγη των μηχανών καφέ Wega.

Το 2007 λόγω αύξησης των πωλήσεων δημιουργήθηκαν νέες εγκαταστάσεις με ένα εργοστάσιο από τα μεγαλύτερα στο κόσμο με μηχανές καφέ.

Το 2009 γεννιέται η πράσινη γραμμή (greenline) της Wega. Ένας καινοτόμος σχεδιασμός για να συνδυάσει τον άριστο και τέλειο καφέ άλλα παράλληλα και την εξοικονόμηση ενέργειας .

Το 2013 ορίζεται ως επίσημος χορηγός του Παγκοσμίου πρωταθλήματος σκι, Nordicο Trendino Fiemme 2013 και γίνεται επίσημος συνεργάτης της ομάδας Cannondale Pro Cycling με την ευκαιρία της Giro D’Italia.

H Wega εγκαινιάζει την νέα εταιρική της ιδέα και βγαίνει σε παραγωγή το μοντέλο My Concept.

wega

Το 2016 λανσάρει τα νέα μοντέλα Wega io με την καμπάνια #colouryourcoffee.

Και επίσης δημιουργείτε το νέο λογότυπο Wega και κυκλοφορεί το μοντέλο Urban.

To 2017 παρουσιάζει το νέο μοντέλο Nexa.

To 2019 η Wega κυκλοφορεί 2 νέα μοντέλα, την Airy και την Nova.

Η Wega αυτήν την στιγμή έχει γραμμή παραγωγής για μηχανές καφέ, μύλους άλεσης καφέ, πλυντήρια πιάτων, παγομηχανές και καθαριστικά μηχανών espresso. Ξεπερνάει την παραγωγή της και παγκοσμίως πουλάει 70.000 προϊόντα τον χρόνο.

Από εδώ μπορείτε να επισκεφτείτε και το επίσημο site της WEGA

Read More
Περί καφέ...

Τι κάνω μετά τον Covid -19!

Τι κάνω μετά τον Covid -19! Μέτρα πρόληψης για τους χώρους εστίασης..

Η εξάπλωση του κορονοιού στην χωρά μας, μας φέρνει αντιμέτωπους με μια νέα πραγματικότητα. Τα μετρά υγιεινής που πρέπει να τηρούμε επιβάλλεται να είναι πιο αυστηρά από πότε.

Όταν κλείνετε το κατάστημα σας (καφέ, μπαρ, εστιατόριο.) για μεγάλο χρονικό διάστημα (3-4 εβδομάδες ή περισσότερο), ο εξοπλισμός μπορεί να φθαρεί, εάν αφεθεί χωρίς επίβλεψη, εκτός εάν ληφθούν κατάλληλα μέτρα.

Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα σε βακτηριακή μόλυνση, πλημμύρες και φθορές από αστοχία συστατικών.

Στην περίπτωση του νερού (π.χ. συστήματα αντίστροφης όσμωσης, φίλτρα νερού για μηχανές καφέ) μπορεί να είναι απαραίτητο να συμπεριληφθεί η συντήρηση και η αντικατάσταση των φίλτρων νερού.

Εξειδικευμένος τεχνικός πρέπει να σας εγγυηθεί για την ποιότητα του νερού μετά την επανέναρξη του καταστήματος σας.

Παρακάτω κάναμε μια λίστα με τα βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να μειώσετε τη ζημιά, το κόστος αλλά και την καθυστέρηση επανέναρξη του καταστήματος σας.

Ένας σωστά εκπαιδευμένος και ειδικευμένος τεχνικός μπορεί  να επισκευάσει ή να αντικαταστήσει τυχόν εξαρτήματα που έχουν υποστεί φθορές.

Ιδιαίτερα σημαντικό για έναν εξοπλισμό που ήταν σε αδράνεια!!

Μπορείτε να επικοινωνήσετε και μαζί μας για περαιτέρω λεπτομέρειες .

 1. Καθαρισμός κλείστρων. (Καθαρίστε καλά τα κλείστρα μουλιάζοντας 20 λεπτά με σκόνη καθαρισμού).
 2. Καθαρισμός ακροφυσίων. (Καθαρίστε τους λαιμούς ακροφυσίων με μαλακό πανί και νερό.(Μην χρησιμοποιείτε λιπαντικά).
 3. Σκουπίστε τις εξωτερικές επιφάνειες με απολυμαντικό με βάση την αμμωνία.
 4. Καθαρίστε και απολυμάνετε τα φλιτζάνια και τα ποτήρια που βρίσκονται στην μηχανή του καφέ σας.
 5. Αφαιρέστε και καθαρίστε την σχάρα αποστράγγισης .
 6. Αφαιρέστε περίπου 2 λίτρα από τα γκρουπ για να γίνει ανανέωση του νερού .
 7. Αφαιρέστε περίπου 2 λίτρα από την βάνα του ζεστού νερού  για να γίνει ανανέωση του νερού (Συνιστάται τεχνική επίβλεψη).

Μύλος καφέ.

 1.   Αφαιρέστε τον καφέ (αν υπάρχει) και βγάλτε το χωνί (μπορεί να υπάρχει βίδα συγκράτησης) και στην συνεχεία καθαρίστε το και απολυμάνετε το.
 2. Σκουπίστε και καθαρίστε όλα τα υπολείμματα από τον λαιμό του μύλου (προσοχή να είναι εκτός λειτουργίας).
 3. Καθαρίστε με πινέλο καθαρισμού το δοσομετρικό του μύλου (εάν υπάρχει).
 4. Χρησιμοποιήστε καθαριστικό μύλου καφέ για την καλύτερη και αποτελεσματική συντήρηση του.

Φίλτρα νερού.

 1. Σε αυτήν την περίπτωση σας συνιστούμε να γίνει δειγματοληψία του νερού από κάποιον εξειδικευμένο τεχνικό ούτως ώστε να προχωρήσετε στις κατάλληλες ενέργειες για την καλύτερη συντήρηση των φίλτρων νερού.
Τα-είδη-του-espresso
Read More
Περί καφέ...

Τα είδη του espresso! Πόσες επιλογές εχεις για να απολαύσεις τον αγαπημένο σου καφέ!!!

Ο καφές για τους έλληνες αποτελεί αγαπημένη πρωινή συνήθεια και όχι μόνο. Τα τελευταία χρόνια ο espresso έχει μπει για τα καλά στην καθημερινότητά μας τόσο λόγω της ποιότητας, της γεύσης του αλλά  και των πολλών τρόπων που μπορεί κάποιος να απολαύσεις τον καφέ του.

 

Για αρχή, espresso δεν ονομάζεται μόνο καφές αλλά και η μέθοδος παρασκευής του.

Ο εσπρέσσο έχει τα κόλπα του και ο καλός barista  τα δικά του για ένα απολαυστικό καφεδάκι!


Τα σημαντικότερα πράγματα για τον καλό εσπρέσσο είναι αρχικά η ποικιλία του καφέ δηλαδή πόσο καλής ποιότητας είναι η πρώτη ύλη που χρησιμοποιούμε έπειτα η ποιότητα του νερού στη μηχανή, νερό που δεν περιέχει άλατα και μυρωδιές που μπορεί να επηρεάζουν τον καφέ όπως επίσης η σωστή φύλαξη  του καφέ o όποιος δεν πρέπει να έρχεται σε επαφή με αέρα και φως για να μην αλλοιώνεται.


Ο espresso είναι ένας καφές που πίνετε με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.

Συγκεντρώσαμε τα κυριότερα είδη του espresso παρακάτω.

Espresso κανονικός.
Μία δόση εσπρέσσο (κλασσικός espresso).
Espresso ristretto.
Πρόκειται Για δυνατό καφέ καθώς παράγεται με την ίδια ποσότητα καφέ αλλά λιγότερο νερό από τον απλό espresso.
Espresso διπλός.
Διπλή ποσότητα espresso που συνήθως σερβίρεται σε φλιτζάνι.
Espresso Lungo.
Πρόκειται για τον κανονικό εσπρέσο με περισσότερη εκχύλιση  ζεστού νερού.
Espresso macchiato.
Πρόκειται για έναν κανονικό εσπρέσο με μία κουταλιά του γλυκού γάλα.
Espresso americano.
Πρόκειται για espresso αραιωμένο με ζεστό νερό.
Espresso Romano.
Espresso με ένα μικρό κομματάκι φλούδας λεμονιού.
Καπουτσίνο.
Espresso με αφρόγαλο η κρέμα γάλακτος.
Εσπρέσσο latte.
Πρόκειται για τον espresso στον οποίο έχει προστεθεί γάλα.
Espresso con pana.
Πρόκειται για τον εσπρέσο με μία κουταλιά σαντιγύ η πλούσια κρέμα γάλακτος.
Freddo espresso.
Πρόκειται για ένα παγωμένο καφέ που οι Έλληνες προτιμούν !
Espresso χτυπημένος με πάγο.
Freddo cappuccino.
Επίσης ένας παγωμένος εσπρέσο με παγωμένο αφρόγαλο η κρέμα.

Στην Ελλάδα προτιμούν περισσότερο το Freddo espresso και cappuccino που μπορείς να απολαύσεις για ώρα παγωμένους

Όπως επίσης και το “εσπρεσσάκι” όπως λέμε, καθώς είναι γευστικό και γρήγορο σαν να πίνεις ένα σφηνάκι καφέ που δίνει ενέργεια.

Read More
Περί καφέ...

Πόσο καφέ καταναλώνουν οι Ελληνες και πως επηρεάστηκε από τον ΕΦΚ;

Κι όμως η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια και στην κατανάλωση καφέ! 5 δισεκατομμύρια κούπες καταναλώνουν ετησίως οι Έλληνες, με τον μέσο όρο να βγαίνει σε 510 κούπες καφές τον χρόνο ανά άτομο!

Σύμφωνα με τη μελέτη της Nielsen για λογαριασμό της Ελληνικής Ένωσης Καφέ, στην Ελλάδα ξοδεύουμε κάθε χρόνο 3,4 δισεκατομμύρια ευρώ σε καφέ!

Σας ακούγετε αστρονομικό ποσό?

Κι όμως η  κατανάλωση καφέ  στην Ελλάδα φτάνει τους 40.000 τόνους, το 40% των οποίων καταναλώνεται σε καφετέριες και άλλα καταστήματα, και το 60% των οποίων καταναλώνεται στο σπίτι.

Οι Έλληνες συνεχίζουν να προτιμούν τον ελληνικό καφέ, ο οποίος κρατά ακόμη τα σκήπτρα συγκεντρώνοντας το 32% των καταναλωτών ενώ ο στιγμιαίος το 30%, ο espresso με 28% και τέλος, ο καφές φίλτρου με 10%.

Σύμφωνα με τη μελέτη της Νielsen  σε αυτό το αποτέλεσμα  συνέβαλε  και ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στον καφέ, καθώς πολλοί καταναλωτές στράφηκαν -λόγω των αυξήσεων- σε πιο οικονομικές και διαδεδομένες κατηγορίες καφέ.

Η κατανάλωση καφέ ανά κάτοικο είναι ο μέσος όρος βάρους καφέ, σε κιλά, που καταναλώνεται ετήσια από το κάθε άτομο σε μία δεδομένη χώρα ή περιοχή.  Πρώτη σε παγκόσμια κατάταξη έρχεται η Φινλανδία με 12 κιλά ετήσια κατανάλωση ανά κάτοικο, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στην 16η θέση με κατανάλωση 5,5 κιλών.

Read More
Περί καφέ...

Cold Brew… Μια μοναδική εμπειρία καφέ

Η εκχύλιση καφέ με κρύο νερό αποτελεί την «παγωμένη» εκδοχή του καφέ φίλτρου..Μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει έως και 24 ώρες καθώς τα στοιχεία του αλεσμένου καφέ, τα στερεά και αιθέρια έλαια του μεταφέρονται πολύ αργά συγκριτικά με ένα Hot Brewed καφέ όπου χρησιμοποιείται ζεστό νερό για την εκχύλιση..

Το αποτέλεσμα όμως θα σε αποζημιώσει για τη μεγάλη αυτή αναμονή.. Η μέθοδος αυτή θα σου προσφέρει ένα παγωμένο ρόφημα με γεμάτο σώμα, πλούσιο σε γεύση και αρώματα, χαμηλή οξύτητα και σχεδόν καθόλου πικράδα.  Επιπλέον ο Cold Brewed καφές μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο έως και τρεις μέρες!!

Ο Cold Brewed καφές έχει τις ρίζες του στην Αμερική ενώ στην Ελλάδα ήρθε τα τελευταία χρόνια κερδίζοντας συνεχώς έδαφος έναντι του δικού  μας παγωμένου «Φραπέ» και « Freddo Espresso»..

Είναι όμως εύκολο να παραχθεί ένας τέτοιου είδους καφές;  Φυσικά!! Τόσο στο σπίτι κάποιος ερασιτέχνης, όσο και σε ένα Coffee Shop κάποιος επαγγελματίας barista μπορεί πολύ εύκολα να φτιάξει έναν Cold Brewed Καφέ!  Χωρίς ιδιαίτερο κόπο και με τον κατάλληλο εξοπλισμό μπορεί να επιτύχει ένα τέλειο αποτέλεσμα..

Το πόσο καλό θα είναι το ρόφημα που θα παράγουμε εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τον καφέ που θα αγοράσουμε.. Με έναν καλής ποιότητας καφέ θα έχουμε και ένα πολύ καλό αποτέλεσμα..

Επίσης θα πρέπει να προσέξουμε ο καφές που θα χρησιμοποιήσουμε να είναι χοντρής άλεσης.. Συγχρόνως ένας ακόμα σημαντικός παράγοντας που πολλοί δε δίνουν τη δέουσα σημασία είναι το νερό! Το οποίο καλό είναι να είναι σε θερμοκρασία δωματίου, εμφιαλωμένο ή φιλτραρισμένο..

Καταλήγοντας μπορείς να απολαύσεις τον Cold Brewed Καφέ σου προσθέτοντας γάλα ή σκέτο, ώστε αντιληφθείς στο μέγιστο βαθμό όλα τα πλούσια αρώματα και τη γεύση που σου εξασφάλισε αυτή η πολύωρη διαδικασία εκχύλισης..

Ακόμα και η προσθήκη ζάχαρης δεν είναι απαραίτητη καθώς στο ρόφημα αυτό δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου πικράδα!! Όπως και να τον προτιμήσεις ο Cold Brewed καφές είναι ένα μοναδικό ρόφημα που θα σε αφήσει απόλυτα ικανοποιημένο..!!

Στο www.baristaparts.gr θα βρεις όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό και τα αξεσουάρ που θα χρειαστείς για να φτιάξεις τον τέλειο Cold Brewed καφέ!!

Γιατί σκοπός μας.. η ικανοποίηση σου!!!

Read More
Περί καφέ...

ΦΙΛΤΡΑ ΝΕΡΟΥ

 

Νερό προϋπόθεση για την απόλαυση

Ιδανικό νερό για τον καφέ είναι το φρέσκο νερό και χωρίς καμιά ευδιάκριτη οσμή. Θα πρέπει να είναι πλούσιο σε μεταλλικά στοιχεία αλλά και να έχει μια συγκεκριμένη περιεκτικότητα σε ανόργανα άλατα , μόνο τότε μπορεί ο καφές να αναπτύξει πλήρως το άρωμα του.

Η επιχείρηση καφέ έχει τις υψηλότερες απαιτήσεις από τα μεμονωμένα συστατικά του, πόσο μάλλον το  νερό , για τον λόγο αυτό είναι σχεδόν αδύνατο να νοηθεί  μια επαγγελματική μηχανή καφέ χωρίς ένα ολοκληρωμένο φίλτρο.

Οι απαιτήσεις είναι υψηλές,  οι μηχανές καφέ θα πρέπει να προστατεύονται και ο καφές θα πρέπει να είναι σε θέση να αναπτύξει πλήρως το άρωμα του,  να έχει μια σταθερή κρεμά και να παρέχει στους πελάτες σας όλη την εμπειρία του.

Για τις πωλήσεις σας και για τους πελάτες σας

 • Ο καφές σας πάντα έχει καλύτερη ποιότητα.

 • Οι πελάτες σας είναι ικανοποιημένοι.

 • Μπορείτε να αποκτήσετε μακροπρόθεσμη αφοσίωση των πελατών σας και εύκολα να προσελκύσετε νέους.

 • Καλύτερο άρωμα.

 • Ισχυρή σταθερή κρέμα.

Για τις συσκευές σας

 • Ο κίνδυνος των αλάτων ελαχιστοποιείται.

 • Το κόστος των υπηρεσιών θα μειωθεί σημαντικά.

 • Η συντήρηση μπορεί να πραγματοποιηθεί σε μια προληπτική βάση.

Το 98% του καφέ είναι νερό

Ως βασική πρώτη ύλη είναι άμεσα συνδεδεμένο τόσο με τη γεύση και τα αρώματα του καφέ όσο και με την απρόσκοπτη λειτουργία της μηχανής (αποθέσεις αλάτων, διαβρώσεις κλπ.)

Κάθε δίκτυο ύδρευσης έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά.

Η επεξεργασία του νερού για την τροφοδοσία της μηχανής του espresso είναι μία σοβαρή τεχνοοικονομική μελέτη που βασίζεται στη σωστή ανάλυση του νερού κάθε παροχής και των αναγκών και ιδιαιτεροτήτων κάθε καταστήματος.

Στις θερμοκρασίες 95°C (group) και 130°C (boiler) μεταβάλλονται ορισμένες χημικές παράμετροι του νερού.

Πιο συγκεκριμένα, όσο αυξάνεται η θερμοκρασία εκδιώκονται από αυτό αέρια (δ/νο O2, CO2), η αγωγιμότητα αυξάνεται, το pH μειώνεται (λόγω ιοντισμού του νερού), η παροδική σκληρότητα μειώνεται καθώς τα όξινα ανθρακικά ιόντα ασβεστίου και μαγνησίου μετατρέπονται σε ανθρακικά και καταβυθίζονται κλπ.

Είναι λοιπόν προφανές ότι δεν αρκεί μόνο μία χημική ανάλυση του νερού για να γίνει σωστή επιλογή της τεχνολογίας που θα χρησιμοποιηθεί αλλά και η σωστή πρόβλεψη των χημικών παραμέτρων στις συνθήκες παρασκευής του καφέ.

Χωρίς καλής ποιότητας νερό είναι αδύνατον να εκχειλίσουμε καλής ποιότητας καφέ . Διασφαλίστε και τα δυο θωρακίζοντας την επιχείρηση και τον εξοπλισμό σας από κάθε λογής κινδύνους .           

Το άρθρο ανήκει στην Baristaparts.

Read More
Περί καφέ...

Η ιστορία του καφέ

Ο καφές είναι το δημοφιλέστερο ρόφημα στον κόσμο και παρασκευάζεται σε διάφορες παραλλαγές. Η δημοφιλία του μπορεί να αποδοθεί στο αναζωογονητικό αίσθημα που προκαλεί και το οποίο οφείλεται στην καφεΐνη, η οποία είναι ένα από συστατικά του. Έχει υπολογιστεί ότι κάθε μέρα καταναλώνονται πάνω 500 εκατομμύρια φλυτζάνια καφέ. Παράγεται από τους καρπούς του καφεόδεντρου (Καφέα η επιστημονική του ονομασία), κατόπιν ειδικής επεξεργασίας.

Read more